HTML

3 hónap Izlandon NCTA ösztöndíjjal

IzLand! Iskolák, civilek, gyerekek, nők, korok... Iceland! Schools, civilians, kids, women, ages...

Friss topikok

  • Hága Antónia: könyvet kellene ebből írni. Jók a fotók, nagyon jó a szöveg...megvenném.. (2014.01.05. 11:26) Reykjanes félsziget 13.11.18.

Címkék

Vestmannaeyjar 13.09.18.

2013.09.26. 12:51 Bak Zsófi

kattlogok.jpg

Norway Grants Autonómia    Demnet       Kárpátok     Ökotárs      EEA Grants

Aslauggal és Gudrunnal indultunk reggel hn7-kor a Vestmann Islands-re, a Leikskólinn Sóli-ba.
Nagyon kedves, nagyon vidám, nagyon professzionális lányok. Összefogják, támogatják Hjallastefnan iskoláit, óvodáit.


DSCF7992 másolata.JPG

Megint egy akkora autó, hogy alig bírtam bemászni. Lépcsőre kell fellépni, megkapaszkodni a plafonból lógó fogóban, és úgy.

DSCF7987 másolata.JPG

És KOMP a szigetre!
40 perc az Atlanti Óceánon. Ragyogó napsütésben, jó erős szélben. Gyönyörű látvány.

DSCF7954.JPG

Ebbe az iskolába, azon felül, hogy Aslaug minden szerdán meglátogat egy-egy intézményt,  azért mentek, mert a csupán egy éves iskolába érkező új pedagógusoknak szükségük volt Gudrun "eligazítására". Mintegy 3 órás, vetítéses előadása nagy siker volt, kérdések, hozzászólások követték. A tantestületet, annak ellenére, hogy az értekezlet délután 5-től este 8-ig tartott, minden érdekelte, amit hallott, látott, sőt, bensőséges beszéélgetésbe torkollott a hivatalos látogatás. Mit, hogyan, miért csinálnak a Hjalli iskolák úgy, ahogy. Fiatal, még tanuló szakemberek kerültek ennek az évnek az elején a főként bölcsődés korú gyerekek intézményébe. Szükség volt annak megismertetésére, hogy valójában mire is szerződtek.
Az intézmény szintén csak egy éve odakerült igazgatónője, Helga, mintha mindig is egy Hjalli intézmény vezetőjeként munkálkodott volna: odavaló, adekvát, remek módon vezeti intézményét, kollégáit, és a kisgyerekeket. Emellett még arra is volt kedve és ideje, hogy körbevezessen a szigeten, mely az otthona.

DSCF7988.JPG

Amikor a tanárok beültek a 3 órás előadásra, kirándulni indultam a szigeten, nem aggódva, hogy nem találok vissza. Felmásztam igazi tűzhányóra, lábam alatt puha láva, már nem meleg, de az anyaga még "friss", hiszen 1973-ban tört ki utoljára elsodorva magával 400 házat. Senki nem sérült meg, mert ünnepnap volt, így az összes halász otthon volt, velük a hajóik: mindenki el tudott menekülni a szigetről, mielőtt a lávafolyam elérte volna a falut.

DSCF7990 másolata.JPG

Egy Saga Vestmann Island-ről: volt egy gonosz ember, aki uralta a sziget összes ivóvizét, és pénzért adta az embereknek. Lánya azonban adott mindenkinek belőle. Egy katasztrófa során (majd utána nézek pontosabban) az embereket a megsemmisülés fenyegette, de a lányt egy nagy madár megmentette, a gonosz ember pedig meghalt.
DSCF8022.JPG
Amiket ma tanultam:
Baj, hogy Izland nem fogta még fel, hogy túrista látványossággá vált, évről évre egyre több és több túrista keresi fel a világ szinte minden tájáról. Mindezidáig azonban nem cserélték ki a közérdeklődésre számot tartó eligazító táblákat kétnyelvűre: szinte mindenhol minden csak izlandiul van kiírva. Az is pl, hogy veszélyes útszakasz, így a tegnapelőtti óriás szélben több túrista eltűnt, mert felmentek a gleccserekhez, nem tudván, hogy ilyen időjárási körülmények között az úton tartózkodni nem ajánlatos. Izland milliókat költ az ilyen balesetek áldozatainak felkutatására, megmentésére, holott sokkal olcsóbb volna a figyelmeztető táblák kicsrélése.
Auslag és Gudrun azonnal ott terem az intézményben, amely bármi bajt jelez. (Akkor is ott teremnek, ha nincs baj, elejét véve ezzel annak a tévhiedelmnek, mely könnyen kialakulhat az intézményekben: ha jöttek a vezetőségtől, akkor baj van!)
Ha AME-nak volna kerete arra, hogy hetenként (vagy gyakrabban) ellátogasson tagintézményeibe, az AME kapcsolatrendszere szorosabbá, valóságosabbá válna tagjaival, erősítve azt az országos civil hálózatot, mely a független közoktatási intézményekre alapul.
Izlandon ingyenes az úthálózat, és igen jó állapotú. Egyetlen, a tenger alatt vezető alagútért kell fizetni, amely azonban olcsó, és igen meggyorsítja bizonyos területek elérését.
Az izlandi utak mentén látható rengeteg legelésző izlandi ló a tévhittel ellentétben nem vadló, mindegyiknek van tulajdonosa, mindegyik egy-egy farmhoz (melyből igen sok van) tartozik éppúgy, mint a legelésző birkák.
DSCF7998.JPG
Szívesen megtanulnám: feltett kérdésre a válaszadást GONDOLKODÁS előzi meg, természetesen nem rövid, azonnali választ igénylő, gyakorlati kérdésekre gondolok, hanem megoldandó kisebb-nagyobb problémákra. Nem születik azonnal odavetett, sokszor betarthatatlan ígéretet tartalmazó válasz, hanem órák, napok múlva kapni kielégítő, segítő, a problémát megoldó választ.
Hjallastefnan minden résztvevője (gyerek, tanár, segítő) az egyenruhatár valamelyik darabját viseli. Azt, amelyik éppen a legkényelmesebbnek mutatkozik az aznapi elfoglaltságokhoz.
Az intézmények, munkatársaik és vezetőik állandó kapcsolatban állnak mind egymással, mind a vezetőséggel különböző programokon keresztül. minden hónapban több olyan program van, melynek során közös ügyekről vagy szakmai kérdésekről lehet konzultálni annak ellenére, hogy egymástól akár több száz kilométerre fekvő intézményekről van szó.
Ebédre cornflakes-be panírozott, sült csirkemell volt salátával és édesburgonyával. Érdekes.

Rettenetes halszag kezdett el áradni a városka utcáin. Kérdeztem persze, mi ez. El nem adott halakat feldolgoznak állati táppá, valami pogácsákat sajtolnak belőlük, és eladják.
Tehát, amikor a gyerekek befogják a szag miatt az orrukat, a felnőttek mondják nekik: vegyél csak nagy levegőket, szívd be jó, ez a pénz szaga! :) 

DSCF7969.JPG

Hj.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hafnarfjordur.blog.hu/api/trackback/id/tr885534543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása